Στο Κέντρο Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών Βορείου Ελλάδος (Κ.Ε.ΔΙ.Β.Ε.) αίρουμε γεωγραφικούς και άλλους περιορισμούς προκειμένου να αναδείξουμε τον θεσμό της διαμεσολάβησης, υποστηρίζοντας παράλληλα, την απόδοση του μαθησιακού αποτελέσματος στους εν δυνάμει διαμεσολαβητές ώστε να ασκήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον σημαντικότατο ρόλο τους στην Ελληνική κοινωνία. Για την παρακολούθηση του προγράμματος Βασικής Εκπαίδευσης Διαμεσολαβητών παρέχουμε:
Για συμμετέχοντες όπου ο τόπος διαμονής τους απέχει περισσότερο από 20 χιλιόμετρα από την έδρα του Κ.Ε.ΔΙ.Β.Ε, επιδότηση μετακίνησης για όσες μέρες διαρκούν τα δια ζώσης μαθήματα.
ή
Για συμμετέχοντες όπου ο τόπος διαμονής τους απέχει περισσότερο από 20 χιλιόμετρα από την έδρα του Κ.Ε.ΔΙ.Β.Ε, δωρεάν διαμονή στην Βέροια για όσες μέρες διαρκούν τα δια ζώσης μαθήματα.
Η Πολιτιστική Περιήγηση είναι ένα μικρό ταξίδι μνήμης, αισθήσεων και γεύσεων, στο αρχαιολογικό χώρο της Σχολής Αριστοτέλη, στο Μουσείο των Αιγών στην Βεργίνα (Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO), επίσκεψη στο Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργος Μελίκης- Κέντρο Έρευνας Μάσκας, βόλτα στην πόλη της Βέροιας και στο βουνό Βέρμιο, γευσιγνωσία οίνου στα οινοποιεία της Νάουσας και φαγητό στο παραδοσιακό χωριό της Νάουσας «Αρκοχώρι».
Κατά την διαμονή σας στην φιλόξενη περιοχή της Ημαθίας μπορείτε αυτοβούλως να επισκεφθείτε τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών, που αποτελείται από το Πολυκεντρικό Μουσείο, το Ανάκτορο, το άστυ, την ακρόπολη και την ευρύτερη περιοχή. Είναι προστατευόμενος χώρος από την UNESCO και χαρακτηρίζεται Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Στο Μουσείο των Αιγών, από τα σημαντικότερα Μουσεία της Ελλάδας, θα ανακαλύψετε τον κόσμο της αρχαίας πόλης των Αιγών, που αποτέλεσε πυρήνα του αρχαίου Βασιλείου της Μακεδονίας, όπου βασίλεψε για τρεις και πλέον αιώνες η οικογένεια του Φιλίππου Β’ και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, της μυθικής, θρησκευτικής, πολιτικής και καλλιτεχνικής κοιτίδας από την οποία ο ελληνικός πολιτισμός διαδόθηκε σε όλη την οικουμένη.
Μην παραλείψετε να περάσετε από τη βορειοδυτική άκρη της ανοικτής αυλής της εβραϊκής συνοικίας, με τα λιθόστρωτα σοκάκια και τα επιβλητικά αρχοντικά. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να συναντήσει το πέτρινο κτήριο της παλιάς Εβραϊκής συναγωγής με τον πλούσιο και περίτεχνο εσωτερικό διάκοσμο.
Η συνοικία βρίσκεται δίπλα στην τοποθεσία Μπαρμπούτα, που οφείλει το όνομά της σε μία βρύση στην περιοχή η οποία διατηρείται ακόμα και σήμερα. Έτσι, με το πέρασμα του χρόνου οι δύο περιοχές ταυτίστηκαν έως ένα βαθμό στη συνείδηση του κόσμου. Τοποθετείται βορειοδυτικά στο χάρτη της πόλης, πλάι στον ποταμό Τριπόταμο.
Κατά τον περίπατό σας θα ανακαλύψετε την «Μικρή Ιερουσαλήμ», τους βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς. Διασώζονται με πανέμορφες τοιχογραφίες 48 από τους 72 βυζαντινούς και μεταβυζαντινούς ναούς που υπήρχαν κάποτε. Ο εντυπωσιακά μεγάλος αριθμός χάρισε στην Βέροια το προσωνύμιο «Μικρή Ιερουσαλήμ». Ένας από τους πιο εντυπωσιακούς και καλοδιατηρούμενους βυζαντινούς ναούς είναι αυτός της Μονής του Σωτήρος Χριστού του Καλοθέτου .
Θα επισκεφθείτε την Μονή του Σωτήρος Χριστού του Καλοθέτου, έναν Μονόχωρο βυζαντινό ναό, αφιερωμένο στην Ανάσταση του Χριστού, ο οποίος κοσμείται τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά από σπάνιες τοιχογραφίες. Άρχισε να κτίζεται στα τέλη του 13ου αιώνα από τον Ξένο Ψαλιδά και ολοκληρώθηκε λίγα χρόνια μετά, στις αρχές του 14ου αιώνα από τη σύζυγό του, Ευφροσύνη. Η κατάνυξη και η ηρεμία του χώρου θα σας προσφέρει μια μοναδική εμπειρία χριστιανοσύνης.
Θυμηθείτε πως το πέρασμα του Απ. Παύλου από τη Βέροια αλλά και η απήχηση του κηρύγματός του φανερώνουν τη σπουδαιότητα της πόλης στα πρώτα βήματα του Χριστιανισμού αλλά και το ρόλο που διαδραμάτισε η πόλη στη μετέπειτα διάδοση και την καθιέρωση της χριστιανικής πίστης στον Ελλαδικό χώρο.
Ο Απόστολος Παύλος κήρυξε το Ευαγγέλιο, την πίστη στη σωτηρία και την αγάπη, σε μεγάλο αριθμό Ιουδαίων και Βεροιωτών που πίστευαν στους Ολύμπιους θεούς και άλλες ξενόφερτες λατρείες. Το κήρυγμα του είχε μεγάλη απήχηση και από την πρώτη επίσκεψη στη μακεδονική πόλη προσηλύτισε στη νέα θρησκεία πολλούς Βεροιώτες. Ο Παύλος επισκέφτηκε δύο φορές ακόμα την Βέροια, το 56 μ.χ. και στις αρχές του 57 μ.χ. κατά το ταξίδι από την Μικρά Ασία στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές ο Απ. Παύλος επισκέφτηκε τη Βέροια τουλάχιστον δυο φορές κατά το διάστημα μεταξύ 50 μ.Χ. και 57 μ.Χ. με σκοπό να μεταδώσει το κήρυγμα του Χριστού στους κατοίκους της περιοχής. Μάλιστα, σε σύγκριση με άλλες περιοχές της Ελλάδας, ο Απόστολος των Εθνών εδώ συνάντησε ένθερμη υποδοχή ενώ το κήρυγμά του προς τους Βεροιώτες και τους Ιουδαίους της πόλης είχε μεγάλη απήχηση από την πρώτη κιόλας επίσκεψη.
Εκτός πόλης αλλά πολύ κοντά….
Στον αγροτικό οικισμό της περιοχής του Ρουμλουκιού- ονομασία που αποδόθηκε από τους Οθωμανούς κατακτητές τον 14ο-15ο αιώνα – δηλαδή στην περιοχή του βορειοανατολικού τμήματος της πεδιάδας της Ημαθίας που το διασχίζει ο ποταμός Αλιάκμονας, βρίσκεται το χωριό της Μελίκης. Εκεί θα έχετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το «Εθνογραφικό Κέντρο Γιώργιος Μελίκης- Κέντρο Έρευνας Μάσκας» και να δείτε την μεγάλη συλλογή από 120 μάσκες παραδοσιακών φορεσιών από την Ήπειρο, το Ταΰγετο, την Θράκη, τα Επτάνησα, τα Δωδεκάνησα, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, την Θεσσαλία και την Κρήτη. Μπροστά στα μάτια σας θα ξεδιπλωθεί η ελληνική παράδοση και τέχνη.
Μπορείτε να συνεχίσετε πολιτιστική διαδρομή με επίσκεψη στο πλήρως αναστηλωμένο αρχαίο θέατρο της Μίεζας καθώς και στα ταφικά
μνημεία από τα νεκροταφεία της αρχαίας πόλης, στους τάφους της Κρίσεως, των Ανθεμίων, του Λύσωνος και Καλλικλέους, που ανακαλύφθηκαν και διασώζονται στην περιοχή των Λευκαδίων Νάουσας και θα θαυμάσετε το πλούσιο τοιχογραφικό διάκοσμο. Συγκαταλέγονται στα σπουδαιότερα ταφικά κτίσματα της Μακεδονικής αρχιτεκτονικής.
Η περιήγηση σας μπορεί να συνεχιστεί στο μοναδικής ομορφιάς βουνό Βέρμιο, με επίσκεψη στο πανέμορφο άλσος του Αγίου Νικολάου στην Νάουσα. Σ΄ενα παραμυθένιο άλσος γεμάτο πλατάνια και γάργαρα νερά, θα χαρείτε την παλέτα όλων των χρωμάτων της φύσης και θα περπατήσετε στα μονοπάτια δίπλα στο ποτάμι.
Αν αγαπάτε την φύση και θέλετε να απολαύσετε την περιπέτεια και την ηρεμία της το βουνό Βέρμιο είναι ο ιδανικός προορισμός. Μπορείτε να περπατήσετε στα μονοπάτια, να κάνετε ορειβασία ή σκι στο χιονοδρομικό κέντρο Σελίου, ποδήλατο βουνού, να μαζέψετε βότανα και μανιτάρια, να ζήσετε μοναδικές στιγμές και να χαρείτε την απερίγραπτη ομορφιά της.
Εκεί στους πρόποδες του Βερμίου μπορείτε να εντοπίσετε τα μικρά οικογενειακά οινοποιεία της Νάουσας, για γευσιγνωσία οίνου και γνωριμία με τον τρόπο παραγωγής του κρασιού. Ο αμπελώνας της Νάουσας καλύπτει περίπου 6000-6500 στρέμματα, στα οποία καλλιεργείται η ποικιλία ξινόμαυρο που παράγει ερυθρά κρασιά ΠΟΠ Νάουσα καθώς και ροζέ, λευκά, αφρώδη, ξηρά, ημίγλυκα ή γλυκά. Το 1971 οι αμπελώνες της αναγνωρίστηκαν ως ζώνη Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας.
Η Νάουσα έχει ιστορία στη παραγωγή κρασιού την οποία συνεχίζει με επιτυχία μέχρι και σήμερα. Σύμφωνα με γραπτές αναφορές, η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή κρασιού υπάρχουν τουλάχιστον από τον 16ο αιώνα. Στις αρχές του 19ου αιώνα ο Γάλλος πρόξενος της Θεσσαλονίκης Cousinery αναφέρει ότι « το κρασί της Νάουσας είναι για την Μακεδονία ότι το Βουργουνδέζικο κρασί στην Γαλλία. Πωλείται πάντα σε διπλάσια τιμή από τα άλλα κρασιά. Το μεταφέρουν στην Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες, όπου και καταναλίσκεται αφθόνως…» και ταξιδεύει στα παλάτια της Κωνσταντινούπολης, της Βιέννης, της Ρωσίας και της Αιγύπτου. Σήμερα το ξινόμαυρο Νάουσα είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο.